Tips för en behagligare sommar del 2 - flughuvor

Flughuvor: Det finns en uppsjö av flughuvor till häst, till Hippotique har jag försökt hitta ett urval som passar alla syften och plånböcker och det är de du kommer att hitta i vår butik. Sen letar vi hela tiden efter nya, innovativa produkter som provas och utvärderas noga innan de får en plats i vårt sortiment. Jag har valt ut mina tre favoriter just nu utifrån de erfarenheter jag har av mina egna hästar.
 
Mitt sto Tempo lider verkligen av insekter i ögon och öron. Ligger dessutom huvan för tätt får hon lätt ögoninflammation. Skavsår på nosryggen är ytterligare ett bekymmer. Flughuva är ett måste för henne på sommaren och hon älskar den. Har hon gått utan och jag kommer ut i hagen för att sätta på henne den så kommer hon springande och fullkomligen kör in huvudet i huvan. Har aldrig tappat en flughuva och har aldrig sönder något. Tillåter inte heller att någon (läs Armani) har sönder åt henne :). 
 
Vår arab var skimmel och brände sig lätt på mulen, den blev alldeles rosa och gick det längre blev det svårläkta sår av det. Flughuva med nosdel var ett måste och solkräm med faktor 50 kompletterade vi med. När han levde kände jag inte till Equilibriums huva, om den ens fanns då. Annars hade det verkligen varit intressant att testa den på en superkänslig mule som Diesels. 
 
 
Armani kliar, drar och sliter i det mesta. Helst på andra. Eftersom Tempo inte tillåter den sortens lekar är det ofta shettis-Maja som får stå ut med att dras i täcken och grimma. Hon protesterar också men har lite mindre respekt med sig. Hon ska nu få testa den elastiska huvan för att se hur väl den håller. Utvärdering kommer.
 
Flughuvornas Rolls-Royce måste vara den här från Equilibrium. Den blev utsedd bäst i test i den engelska tidningen Horse & Rider förra året. 
Den enda nackdelen är priset, den kostar 570:-. Många väljer dock att lägga lite extra pengar och slippa skavsår och förhoppningsvis sitter den kvar bättre tack vare passformen. Köper man ändå tre-fyra huvor per säsong för att de försvinner eller går sönder kan det vara värt att prova. Har man inte problem med att de försvinner så är det ju ändå en mångårig investering, vilket är fallet för mig. Jag kommer förmodligen aldrig mer att behöva byta.
 
Det bästa med den här huvan är UV-skyddet. Många har problem med brända mular och bläsar, och materialet i den här huvan filtrerar bort 80% av solens farliga strålar. Den är välsydd med bra passform och mjuka sömmar. Lite elastisk i kanterna som gör att den sluter åt om huvudet utan att för den skull bli för tight. En insydd "kudde" i pannan gör att huvan ligger still och kommer ifrån ögonen. Även över nosryggen är den vadderad för att undvika skav. Nosdelen är avtagbar, och går att justera i höjd för att passa. Huvan fästs med två rejäla kardborreband som passas in och kan klippas av i önskad längd. Tvättbar i maskin 40 grader. Finns i fem olika storlekar - från shetland till Xfull.
 
 
Klicka på bilden för att komma till produkten på www.hippotique.se
____________________________________________________________________________________________
 
En liknande variant som skyddar ögon, öron och nos är denna som kostar 140:-. Den är tillverkad i polyester och alla kanter som ligger mot hästen är fleeceklädda. Nosdelen går inte att ta av. Huvan har hål för pannluggen vilket är bra för hästar med mycket lugg. Fästs med ett långt kardborreband under ganascherna som passas in på hästen och sedan klipps av i önskad längd. Tvättas i maskin i 40 grader. En mycket prisvärd grimma som passade vår Diesel bra. Dock kompletterade vi med solskyddskräm på mulen för säkerhets skull. Öronen går att klippa av utan att skada huvan om det är så att man inte vill ha dem. 
 
 
Klicka på bilden för att komma till produkten på www.hippotique.se
____________________________________________________________________________________________
 
Den helelastiska huvan träs över mulen på hästen och sitter sedan kvar med elastiska partier över nos och nacke. Den stora fördelen med den här huvan är ju hur mjuk och smidig den är, den känns väldigt behaglig och jag gillar utformningen. Tillverkad i mjuk lycra och finmaskigt nät. Den skyddar ögon och öron mot insekter och kostar 179:-. Den här kommer från Protector (Källquists) som har mycket bra produkter till bra pris.
Den känns lite ömtåligare tack vare materialet, men vi har inte fått in några reklamationer och det är en populär huva. Jag ska nu låta min shettis Maja testa och utvärdera den, frågan är bara var jag ska göra av pannluggen? 
Även denna går att tvätta i maskin men rekommenderas i 30 grader.
 
Klicka på bilden för att komma till produkten på www.hippotique.se
____________________________________________________________________________________________
 
Har du frågor eller andra tips du vill dela med dig av så kommentera gärna. 
 
Nästa del kommer att handla om hovarna. Torra, spruckna sommarhovar. Vad gör man åt det?
 
Kram Linda
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort