Tips för en behagligare sommar del 4 - huden

Vilken sommar! Jag hoppas att alla i vårt avlånga land har upplevt sommaren som helt fantastisk - för mig har den varit, och är fortfarande, super! Faktum är att sommaren som hästägare ofta rymmer en hel del oro och bekymmer, och är du inte en av dem är det bara att gratulera. Peppar, peppar så räknar jag mig dit i år. Än så länge.
 
Mina hästar har inte haft så stora problem med insekter och klåda som de brukar, Maja-shettisen går med de andra på bete utan fångproblem och temperaturen har varit jämn och behaglig. Jag tar in hästarna då och då när det är för varmt så de får vila sig inne ett par timmar, men oftast spolar jag bara av dem i hagen när jag ändå fyller på vatten. De har skugga att söka sig till och klarar sig bra. Här kommer i alla fall lite tips på skötsel av hästens hud nu under sommaren.
 
Mugg
Armani har fått liiiite, lite mugg. Jag tvättar med mild tvål och ljummet vatten varannan / var tredje dag och täcker med antiseptisk salva däremellan. Har fastnat för Effols Haut Repair (skin-balm) som innehåller panthenol, avocadoolja, zinkoxid bland annat. Den är lätt att stryka på, och det känns som om den lägger sig som ett filter över huden på något sätt. Den är inte kladdig så det fastnar inte en massa skräp i salvan, vilket jag annars tycker är rätt vanligt. Nu hoppas jag att muggen läker ut innan lersäsongen börjar, då åker benskydden från Equilibrium på :)!
 
       
 
Lite allmänna tips om mugg:
Någon universalbehandling finns tyvärr inte vad jag vet, men en tumregel är att börja med att tvätta rent såren med vanlig mild tvål (typ Lactacyd eller eventuellt med lite klorhexidin i om det ser irriterat ut) och ljummet vatten. Tvätta inte oftare än varannan, var tredje dag. Pilla eller gnugga inte på skorporna! Är det mycket så är det bra om de försvinner, eftersom de annars kan återinfektera såren, men använd i så fall Salicylsyrevaselin (finns på apoteket) som löser upp skorporna och får dem att lossna självmant. Ibland kan även en fet salva ha samma effekt. 
Var alltid noga med att använda solskyddsfaktor på vita partier på hästen under sommaren, så minskar risken för hudirrationer avsevärt.
 
Fukteksem
Hästar med tjock och tät päls kan få fukteksem som är svåra att upptäcka. Äldre hästar har svårt att fälla av ordentligt och har ofta tätare och längre päls än vanligt och kallbloden har tät underpäls året om. Ta alltid för vana att känna igenom hela hästen ordentligt även när den går på bete så att du upptäcker sår och eksem som uppkommer. Fukteksemet känns oftast först som en stelt parti i huden genom pälsen. Pälsen närmast huden är ofta tovig, men det är inte alls säkert att det syns med blotta ögat.
Tvätta hästen ordentligt, helst inte oftare än var tredje dag, och behandla det såriga området med en antiseptisk salva, typ Effol Haut-Repair. Är området större eller verkar infekterat så tvätta gärna med klorhexidinschampo som får verka en stund innan sköljning, raka av pälsen så gott det går och stryk på en antiseptisk salva. Badda dagligen med alsollösning och smörj in igen. Det bör se bättre ut redan inom ett par dagar.
   
Schamposerien från K9 rengör grundligt och innehåller Aloe Vera som är lugnande och klådstillande för huden, ett perfekt schampo som förebygger hudirritationer och ger en frisk päls med härlig glans. 
 
Klåda
Åååååh, det kliiiar så jag blir gaaaalen! tycks hästen säga och trycker upp rumpan mot en trädstam och gnuggar svansroten fram och tillbaka. Sen är det halsens tur så att även manen blir tuperad och står rakt upp. Om den sitter kvar vill säga. Här handlar det ofta om torrare soleksem, som skorvar och fjällar. Känns det igen? K9-serien med schampo och balsam funkar naturligtvis kanonbra här också, eftersom aloe veran verkar klådstillande och lugnande för huden. I serien finns även ett leave-in balsam som sprayas på. Är svansroten och mankammen mycket torr kan du ta några droppar olja (till exempel barnolja) och massera in i huden. Var noga med att använda solskyddsfaktor och insektsspray (Centaura är "snäll" mot huden) dagligen.
 
 
Det är viktigt att du som hästägare inser att det här är tips och råd grundade på min egen erfarenhet, tveka aldrig att rådfråga en veterinär om du känner dig orolig. Svullnar hästen kring sårområdet, vill inte såret läka, får hästen feber eller verkar allmänt hängig - kontakta alltid veterinär. 
 
Kram Linda
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort